Webinář "Digitální /nelátkové/ závislosti u dětí a dospívajících"

Webinář "Digitální /nelátkové/ závislosti u dětí a dospívajících"

čtvrtek, 28. 3. 2024 at 8:30 - 13:30

-

Webináře

Vzdělávací agentury EDUPOL zve na webinář "Digitální /nelátkové/ závislosti u dětí a dospívajících".

Obsah:
1. Úvod do oboru adiktologie - vymezení pojmu adiktologie, vymezení klíčových pojmů, dělení a specifika nelátkových závislostí, dopady, prevalence.
2. Psychologické aspekty nelátkových závislostí - příčiny a vznik závislostí, neurobiologický model, psychosociální model závislostí, funkce závislostí. Druhy nelátkových závislostí.
3. Charakteristika jednotlivých digitálních závislostí - hráčská porucha - kritéria, rozdíly od závislostí na psychotropních látkách, základní psychologické charakteristiky. Hraní pc her a závislost na internetu - základní psychologické charakteristiky, kritéria, znaky on-line závislosti, závislostní chování a naše potřeby. Závislost na internetu, rozdíly v návykovosti, rizika vzniku, specifika u dětí. Závislost na online hrách. Závislost na sociálních sítích - FOMO fenomén, specifika. Závislost na mobilních telefonech. Závislost na televizi, specifika.
4. Práce se závislým, s rodinou a osobami blízkými - prevence a léčba. Možnosti léčby. Motivace a fáze kola změny. Systém péče. Mapa pomoci.
5. Diskuse a odpovědi na dotazy.

Více informací a přihlášení na stránkách agentury EDUPOL ZDE