Seminář "Specifika práce s dětmi s odlišným mateřským jazykem"

Seminář "Specifika práce s dětmi s odlišným mateřským jazykem"

Pátek, 24. 3. 2023 at 9:00 - 16:30

Jabok (VOŠ), Salmovská 8, Praha 2

Semináře, přednášky, workshopy

Jabok – Vyšší odborná škola sociálně pedagogická a teologická zve na akreditovaný (MŠMT, MPSV) seminář "Specifika práce s dětmi s odlišným mateřským jazykem"

Anotace:
Kurz posluchače seznámí se specifiky dětí s odlišným mateřským jazykem, zvláště v oblasti vzdělávání. Důraz bude kladen jak na právní rámec jejich vzdělávání, tak zejména na porozumění kulturním odlišnostem a identitě těchto dětí. Kurz se zaměří na základní přístupy a postupy ve vzdělávání v multikulturním prostředí. Zvláštní pozornost bude věnována jednotlivým kulturně-jazykovým skupinám, ze kterých nejčastěji pocházejí děti s odlišným mateřským jazykem v ČR, se zaměřením na problematické momenty jejich integrace v české společnosti. Na závěr bude věnována pozornost metodám a postupům k posílení soudržnosti etnicky různorodého kolektivu dětí (nejen žáků) a k posílení jejich komunitních vazeb, zejm. formou "komunitní školy". V kurzu budou využity interaktivní metody a hry, na kterých si účastník vyzkouší své vlastní reakce a naučí se s nimi didakticky pracovat. Bude se také pracovat s dokumentárními filmy.

Absolvent kurzu bude:
• Pomocí interaktivních metod a her rozumět termínům kultura a identita a naučí se je vnímat u sebe samotného i žáků ve své třídě.
• Schopen oprostit se od zavádějící představy kulturních odlišností na základě národnosti
• Rozlišovat různé příčiny „nestandardního“ chování kulturně/jazykově odlišných žáků a efektivně je řešit
• Pomocí rozboru filmu a textů rozumět obvyklým prvkům nejčastějších kultur žáků s odlišným mateřským jazykem (vietnamské, ukrajinské atd.)
• Znát způsoby, jak posílit soudržnost žákovského kolektivu
• Znát přístupy tzv. komunitní školy jako modelu přátelského a bezpečného školního prostředí

Více informací a přihlášení na stránkách Jabok ZDE