Seminář "Prevence domácího a genderově podmíněného násilí na školách v ČR-Využití filmu Zuřivec"

Seminář "Prevence domácího a genderově podmíněného násilí na školách v ČR-Využití filmu Zuřivec"

Středa, 22. 9. 2021 at 9:00 - 15:00

NPI ČR Praha 9 - Střížkov, Novoborská 372/8, Praha 9

Semináře, přednášky, workshopy

NPI ČR (dříve NIDV) zve na seminář "Využití filmu Zuřivec - prevence domácího a genderově podmíněného násilí na školách v ČR".

Film Zuřivec je využíván v rámci prevence domácího násilí a pro práci s dětmi, které zažívají násilí v rodině. Krátký animovaný filmu ukazuje pocity dítěte, které zažívá násilí v rodině a pomáhá násilí lépe pochopit. Děti mnohdy neví, jak násilí interpretovat a dávají si ho za vinu. Film Zuřivec nabízí prostor k reflexi a otevření tématu domácího násilí. Film je určen dětem od páté třídy a je vhodnou pomůckou pro pedagogické pracovníky, aby téma násilí v rodině a blízkých vztazích otevřeli a měli vhodný nástroj, jak téma uchopit.

Domácí násilí – definice, výzkum a následky, interdisciplinární spolupráce.
1. ČÁST: Definice, základní pojmy, mezinárodní studie výskytu domácího násilí, výzkumy dopadů domácího násilí na vývoj dětí. Reakce dětí na domácí násilí. Prevence domácího násilí (primární, sekundární a terciární).
2. ČÁST: Informace o filmu a promítnutí filmu (film: 20 min.)
3. ČÁST: Práce ve skupinách
4. ČÁST: Práce s filmem na školách – základní strategie a sdílení zkušeností.

Vzdělávací program proběhne pod vedením zkušené lektorky Barbory Jakobsen z norské terapeutické organizace Alternative to Violence (Alternativa násilí). Školení bude probíhat v českém jazyce. Školení jsou organizována ve spolupráci s Úřadem vlády ČR za podpory Norských fondů.

Více informací a přihlášení na stránkách NPI ČR (NIDV) ZDE